De Federale Overheidsdienst Beleid en Ondersteuning heeft een nieuwe toepassing geïntroduceerd, de Local Registration Application (LRA).

Vind je het moeilijk en onhandig om een eID te gebruiken voor de online toepassingen van de Federale overheid zoals Tax-On-Web, MyPension en lokale e-loketten? Heb je geen kaartlezer? Ben je de PIN- of PUK-code van je eID vergeten? Dan biedt de nieuwe toepassing van de Federale Overheidsdienst Beleid en Ondersteuning een handig alternatief.

Het gaat om de Local Registration Application (LRA). Dankzij deze toepassing kan je je op verschillende manieren aanmelden op de internetdiensten van de Federale overheid. Je kan kiezen tussen een app, een SMS en een token. Je kan ze ook allemaal activeren.

De procedure verloopt eenvoudig:

  • Je brengt een bezoek aan de dienst bevolking van het gemeentehuis en je vraagt naar een digitale sleutel voor de online toepassingen van de overheid.
  • Een medewerker van het gemeentehuis zoekt je op in het rijksregister of BIS-register en stuurt je een link door via een e-mailbericht.
  • Daarnaast bezorgt de medewerker jou een papier met de activatiecode voor de digitale sleutel.
  • Thuis moet je enkel nog de link in je e-mail openen en de activatiecode ingeven.
  • Nu kan je zelf een digitale sleutel naar keuze activeren: de app, de SMS of het token.

Je moet maar één keer bij het gemeentehuis langsgaan om de digitale sleutels te activeren. Het is aangeraden om eerst de app te activeren op je smartphone. Via de app kan je makkelijk de andere sleutels activeren als je die nodig hebt. Bovendien hoef je geen inwoner van de gemeente in kwestie te zijn. Dat is bijvoorbeeld handig voor burgers die net over de grens wonen, maar werken in België.

Voor meer informatie over deze toepassing kan je bellen naar 089 81 01 00 (Opglabbeek) of 011 79 01 70 (Meeuwen-Gruitrode).