De gemeenteraad besliste onlangs om partner te worden van het initiatief ‘European Disability Card’. Met deze kaart moedigen we personen met een beperking aan om deel te nemen aan activiteiten.

EDC is een kaart die de toegang van personen met een beperking tot cultuur, sport en vrijetijdsbesteding bevordert. De kaart is enkel geldig voor personen met een handicap en is strikt persoonlijk. Opgelet: het is geen parkeerkaart en je gebruikt ze niet om met het openbaar vervoer te reizen.

Dankzij de kaart heb je recht op een aantal voordelen zoals kortingen, recht op gereserveerde plaatsen, aangepaste rondleidingen, vlottere toegang tot attracties,… In onze gemeente kunnen personen met een hoorapparaat bij podiumvoorstellingen in den Ichter gebruik maken van een systeem van geluidsversterking (ringleiding). Daarnaast worden de eerste en tweede rij van de tribune geblokkeerd voor personen die minder mobiel zijn of problemen hebben met zicht of gehoor.

De kaart is gratis en geldig in België, maar ook in zeven andere Europese landen: Cyprus, Estland, Finland, Italië, Malta, Slovenië en Roemenië. Je moet je kaart altijd bij je hebben als je recht wil hebben op de voordelen. Bij verlies kan je één keer gratis een nieuwe kaart aanvragen.

Je kan de EDC bij verschillende instanties verkrijgen:

  • In België bij de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid. Vul een aanvraagformulier in via www.eudisabilitycard.be of dien per post een schriftelijke aanvraag in: FOD Sociale Zekerheid – DGPH, Kruidtuinlaan 50 bus 150 – 1000 Brussel.
  • In Vlaanderen bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap. Vraag je kaart aan via www.mijnvaph.be.

Om de kaart aan te vragen, heb je volgende gegevens nodig:

  • Naam en voornaam
  • Geboortedatum
  • Rijksregisternummer
  • Dossiernummer als persoon met een beperking

Problemen bij de aanvraag? Je kan terecht bij de sociale dienst van het OCMW van Opglabbeek, Rozenstraat 5.

Wil je meer info over de European Disability Card? Surf naar www.eudisabilitycard.be.