Vrouwen van 50 tot en met 69 jaar kunnen elke 2 jaar gratis een screeningsmammografie laten nemen in een mammografische eenheid.

Ben je een vrouw tussen 50 en 69 jaar? Dan kan je om de twee jaar gratis een screeningsmammografie laten doen. Je krijgt dan ofwel een tweejaarlijkse uitnodiging van het Centrum voor Kankeropsporing (CvKO) ofwel een voorschrift van de huisarts of gynaecoloog. Het bevolkingsonderzoek richt zich tot vrouwen zonder klachten en zonder sterk verhoogd risico op borstkanker.

Elke screeningsmammografie wordt zowel door de radioloog in de mammografische eenheid als door een radioloog in het CvKO apart beoordeeld. Als de beide beoordelingen verschillen, beslist een derde radioloog over het eindresultaat.Dankzij deze kwaliteitscontrole worden minder vrouwen onnodig verwezen voor bijkomend onderzoek en meer borstkankers vroegtijdig opgespoord. Hoe vroeger borstkanker wordt opgespoord, hoe groter de kans op genezing en hoe minder zwaar de behandeling is. Laat je dus onderzoeken als je de uitnodiging in je brievenbus krijgt.

Heb je vragen over vroege opsporing van borstkanker? Contacteer je huisarts of gynaecoloog.
Heb je vragen over het bevolkingsonderzoek naar borstkanker? Surf naar www.bevolkingsonderzoek.be of bel naar het gratis nummer 0800 60 160.