Met 63 procent van de stemmen kozen de inwoners van Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek massaal voor Oudsbergen als nieuwe gemeentenaam.

De resultaten van de stemming werden in het bijzijn van honderden inwoners en genodigden bekendgemaakt in Sentower Park. 5364 van de 20255 kiesgerechtigde inwoners brachten hun stem uit, goed voor 26,5 procent van het stempubliek. Zij kozen massaal voor Oudsbergen. De nieuwe gemeentenaam wist maar liefst 62,7 procent van de stemmers te verleiden. Oudsberg (12,5%), Donderslag (12,7%) en Broekstede (12,1%) volgden op geruime afstand.

Oudsbergen

De naam Oudsbergen verwijst naar een aantal landduinen op de grens van beide gemeenten, waarvan de Oudsberg de grootste is. De Oudsberg is de grootste en hoogste stuifduin van Vlaanderen en is ook de naam van het omliggende natuurgebied. Dit gevarieerde en uitgestrekte heide-, bos- en duinenlandschap van 3000 ha is kandidaat UNESCO-werelderfgoed. Het gebied staat ook gekend voor zijn uitzonderlijke fauna en flora.

Participatie

De bekendmaking van de nieuwe gemeentenaam is het slotakkoord van een uniek traject waarin de inwoners maximaal aan het woord kwamen. In een eerste fase konden inwoners hun voorstel voor de nieuwe gemeentenaam insturen. We ontvingen in totaal 859 inzendingen, waarvan 547 unieke namen.

Een representatieve volksjury van 47 inwoners selecteerde op 22 maart uit die lijst de vier beste namen. Dat waren volgens hen Broekstede, Donderslag, Oudsberg en Oudsbergen. Sindsdien konden alle inwoners ouder dan twaalf jaar online en in verschillende openbare gebouwen stemmen op hun favoriet.

Definitieve goedkeuring

Op 26 juni wordt de fusie van Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek officieel goedgekeurd op beide gemeenteraden. Dan wordt Oudsbergen voorgesteld als naam van de nieuwe gemeente. Daarna moeten het fusiedossier en de gemeentenaam nog goedgekeurd worden door de Vlaamse overheid.

Vanaf 1 januari 2019

De naam van de nieuwe gemeente werd vandaag al gekozen, maar Oudsbergen ziet pas op 1 januari 2019 het levenslicht. Tot dan blijven de bestaande adressen behouden. De nieuwe gemeente telt dan bijna 23.500 inwoners en is in oppervlakte de grootste van de provincie Limburg.

Volgende stappen

Achter de schermen kan nu alles voorbereid worden om de 'geboorte' van de nieuwe gemeente op 1 januari 2019 vlot te laten verlopen. Nu de gemeentenaam bekend is, verschuift de focus naar straatnamen die in beide gemeenten voorkomen. Dit najaar wordt dat project opgestart, zodat er tegen 1 januari 2018 voor alle betrokkenen duidelijkheid is. Op die manier heeft iedereen nog een jaar de tijd om zich voor te bereiden.

Strategische visie

Op woensdag 10 mei vindt de laatste in een reeks van vier inspiratieavonden plaats, deze keer om 20 uur in 't Heem in Meeuwen. Johan Van der Waal van de Vlaamse ICT-organisatie V-ICT-OR vertelt hoe ICT de gemeente zal veranderen. Alle inspiratieavonden werden gefilmd en zijn te bekijken op www.fusiemgo.be.

Deze inspiratieavonden dragen bij aan de strategische visie voor de nieuwe gemeente, die momenteel uitgeschreven wordt. De bedoeling is niet om twee organisaties gewoon in elkaar te schuiven. Het doel is om een strategische visie uit te schrijven die klaar is voor de toekomst. Om die reden wordt ook buiten de overheid inspiratie opgedaan.

Politiezone CARMA

Intussen is op 2 mei de nieuwe politiezone CARMA van start gegaan. De organisatie is hertekend en alle diensten werken geïntegreerd.